Gyepgondozás és nyírás

Gyepnek nevezzük az évelő pázsitfűfajokból álló, sűrű, örökzöld, nyírott felületeket. A gyep a legnagyobb művelt zöldfelület a kertben, parkban, közterületen, amely folyamatos és tervszerű karbantartást, gondozást igényel minőségének fenntartásához.

A gyep nem fordul elő a természetben. Mesterséges növénytársítás, ezért ne hagyjuk állapotát leromlani. A gyepek gondozása az öntözésen, a nyíráson túl a tápanyagutánpótlás és a gyepszellőztetés műveleteit is magába foglalja.

A gyepfelületek napi vízigénye 4mm. Hazánkban ezt a napi vízmennyiséget csak mesterséges öntözéssel tudjuk biztosítani.

Gyep

A gyepnövényeket minnél sűrűbben nyírjuk, annál kisebb stresszt okozunk nekik és könnyen megvalósíthatjuk, hogy a növekmény 30%-ánál többet ne vágjunk le.

A fű gyökéren keresztül oldott formában a talajból veszi fel a szükséges tápanyagokat. A rendszeres nyírással eltávolítjuk a gyepnövény hajtásainak harmadát, felét, amelynek szárazanyag-tartalmát a növény újra építi. Ehhez tápanyagokra van szüksége, amelyeket mesterségesen pótólni kell a kielégítő minőség fenntartásához.

A PierreGarden a gyepet tervszerűen trágyázza ezzel megelőzve a hiánytüneteket, betegségeket, színkopásokat.

gyepgondozas

A gyepszellőztetés során egészségesebbé tesszük a gyepet. Mechanikusan eltávolítjuk az elhalt leveleket az elfekvő és elhalt szárak jelentős részét és a kevésbé egészséges leveleket. A gyepszellőztetés javítja a működő zöld növényi részek arányát.